СПОЖИВАННЯ НАСЕЛЕННЯМ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ОСНОВНИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ У 2021 РОЦІ
За підсумками річних балансових розрахунків фондів споживання основних сільськогосподарських продуктів, які виконуються Державною службою статистики як у цілому по Україні, так і в розрізі регіонів (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях), середньостатистичним жителем Донецької області у 2021 році спожито 46,4 кг м'яса та м'ясних продуктів (включаючи субпродукти), 170,7 кг молока та молочних продуктів, 245 шт яєць, 86,0 кг хлібних продуктів (це борошно, крупи, бобові та хліб і макаронні вироби в перерахунку на борошно), 93,0 кг картоплі, 143,9 кг овочів та баштанних продовольчих культур, 43,5 кг плодів, ягід та винограду (без переробки на вино), 12,4 кг риби та рибних продуктів, а також 27,2 кг цукру, 12,8 кг олії (ці показники включають споживання не лише в чистому вигляді, але також у складі інших продуктів, наприклад, олії – в консервах, цукру – в кондитерських виробах, у безалкогольних напоях і
т.п.).
Споживання основних продуктів харчування
(на одну особу за рік, кг)
|
Донецька область
|
Довідково: Україна у 2021
|
2015
|
2016
|
2017
|
2018
|
2019
|
2020
|
2021
|
М'ясо та м'ясопродукти
|
53,3
|
54,3
|
50,7
|
49,8
|
49,7
|
48,7
|
46,4
|
53,0
|
Молоко та молокопродукти
|
171,2
|
169,3
|
161,7
|
165,5
|
170,4
|
171,2
|
170,7
|
201,5
|
Яйця, шт
|
253
|
251
|
262
|
254
|
255
|
251
|
245
|
272
|
Хлібні продукти
|
108,0
|
105,6
|
108,2
|
102,1
|
96,1
|
93,3
|
86,0
|
92,7
|
Картопля
|
102,8
|
98,2
|
101,4
|
92,0
|
92,2
|
92,5
|
93,0
|
132,4
|
Овочі та баштанні продовольчі культури
|
140,9
|
147,4
|
144,2
|
142,5
|
143,5
|
140,4
|
143,9
|
165,9
|
Плоди, ягоди та виноград
|
40,9
|
37,7
|
41,7
|
43,1
|
45,6
|
42,3
|
43,5
|
59,0
|
Риба та рибні продукти
|
9,8
|
10,5
|
11,2
|
12,1
|
12,9
|
12,5
|
12,4
|
13,2
|
Цукор
|
35,0
|
33,4
|
30,9
|
30,3
|
28,5
|
26,8
|
27,2
|
28,5
|
Олія
|
11,1
|
10,4
|
11,6
|
11,3
|
11,0
|
10,8
|
12,8
|
13,6
|
Примітка. Дані наведені без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.
Порівняно з 2020 роком в області знизилося споживання на одну особу м'яса та м'ясопродуктів – на 4,7%, яєць – на 2,4%, риби та рибних продуктів – на 0,8%, молока та молокопродуктів – на 0,3%. Водночас на 2,8% зросло споживання плодів, ягід та винограду, на 2,5% – овочів та баштанних продовольчих культур, на 0,5% – картоплі.
Калорійність середньодобового раціону в Донецькій області у 2021 році склала 2375 ккал у розрахунку на одну особу, що на 0,9% менше, ніж у попередньому році, і на 11,3% менше, ніж у середньому по Україні.
Споживання картоплі на одну особу у 2021 році було нижчим, ніж середній показник по Україні, на 29,8%, плодів, ягід та винограду – на 26,3%, молока та молокопродуктів – на 15,3%, овочів та баштанних продовольчих культур – на 13,3%, м'яса та м'ясопродуктів – на 12,5%, яєць – на 9,9%, риби та рибних продуктів – на 6,1%.
Сергій Єрешко, 050-295-13-29
Марина Трейгер, 050-170-64-94
© Головне управління статистики у Донецькій області, 2 серпня 2022
|