Головне управління статистики у Донецькій області
point


контакти
  e-mail:
органи державної статистики
  Державна служба статистики
  АР Крим
  Вінницька область
  Волинська область
  Дніпропетровська область
  Житомирська область
  Закарпатська область
  Запорізька область
  Івано-Франківська область
  Київська область
  Кіровоградська область
  Луганська область
  Львівська область
  Миколаївська область
  Одеська область
  Полтавська область
  Рівненська область
  Сумська область
  Тернопільська область
  Харківська область
  Херсонська область
  Хмельницька область
  Черкаська область
  Чернівецька область
  Чернігівська область
  місто Київ
  місто Севастополь

  

  

  

  Національне агентство з питань запобігання корупції

  Національне агентство з питань запобігання корупції

  United media

  

  

 
Головна сторінка | Прес-випуски: Архів | Архів укр/рус | Прес-випуски, серпень 2021р.

СПОЖИВАННЯ НАСЕЛЕННЯМ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ОСНОВНИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ У 2020 РОЦІ ЗНИЗИЛОСЯ

За підсумками річних балансових розрахунків фондів споживання основних сільськогосподарських продуктів, які виконуються Державною службою статистики як у цілому по Україні, так і в розрізі регіонів (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях), середньостатистичним жителем Донецької області у 2020 році спожито 48,7 кг м'яса та м'ясних продуктів (включаючи субпродукти), 171,2 кг молока та молочних продуктів, 251 шт яєць, 93,3 кг хлібних продуктів (це борошно, крупи, бобові, а також хліб та макаронні вироби в перерахунку на борошно), 92,5 кг картоплі, 140,4 кг овочів та баштанних продовольчих культур, 42,3 кг плодів, ягід та винограду (без переробки на вино), 12,5 кг риби та рибних продуктів, 26,8 кг цукру, 10,8 кг олії (ці показники включають споживання не лише в чистому вигляді, але також у складі інших продуктів, наприклад, олії – в консервах, цукру – в кондитерських виробах, у безалкогольних напоях і т.п.).


Споживання основних продуктів харчування

(на одну особу за рік, кг)

Донецька область

Довідково: Україна у 2020

2015

2016

2017

2018

2019

2020

М'ясо та м'ясопродукти

53,3

54,3

50,7

49,8

49,7

48,7

53,8

Молоко та молокопродукти

171,2

169,3

161,7

165,5

170,4

171,2

201,9

Яйця, шт

253

251

262

254

255

251

278

Хлібні продукти

108,0

105,6

108,2

102,1

96,1

93,3

96,6

Картопля

102,8

98,2

101,4

92,0

92,2

92,5

134,0

Овочі та баштанні продовольчі культури

140,9

147,4

144,2

142,5

143,5

140,4

164,0

Плоди, ягоди та виноград

40,9

37,7

41,7

43,1

45,6

42,3

56,5

Риба та рибні продукти

9,8

10,5

11,2

12,1

12,9

12,5

12,4

Цукор

35,0

33,4

30,9

30,3

28,5

26,8

27,8

Олія

11,1

10,4

11,6

11,3

11,0

10,8

12,3


Примітка. Дані наведені без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.


Показники 2020 року не дозволяють констатувати поліпшення якості харчування. Порівняно з попереднім роком в області знизилося споживання на одну особу яєць – на 1,6%, м'яса та м'ясопродуктів – на 2,0%, овочів та баштанних продовольчих культур – на 2,2%, риби та рибних продуктів – на 3,1%, плодів, ягід та винограду – на 7,2%. Лише на 0,5% зросло порівняно з 2019 роком споживання молока та молокопродуктів, на 0,3% – картоплі.

Калорійність середньодобового раціону зменшилася на 2,6% (з 2460 ккал у розрахунку на одну особу у 2019  році до 2397 ккал у 2020 році, що на 10,4% менше, ніж у середньому по Україні).

Споживання м'яса та м'ясопродуктів на одну особу у 2020 році було нижчим, ніж середній показник по Україні, на 9,5%, яєць – на 9,7%, овочів та баштанних продовольчих культур – на 14,4%, молока та молокопродуктів – на 15,2%, плодів, ягід та винограду – на 25,1%.

При високій щільності населення та значній концентрації промислового виробництва власних ресурсів м'ясної та молочної сировини недостатньо для задоволення потреб населення Донецької області. Виробництво м'яса та м'ясопродуктів у 2020 році становило 42,3% від загального їх споживання в регіоні, молока та молочних продуктів – 22,1%. Обсяги, яких не вистачало, компенсувалися ввезенням з інших регіонів та імпортом.


Лариса Гонтар, 095-359-90-04

Сергій Єрешко, 050-295-13-29

© Головне управління статистики у Донецькій області, 3 серпня 2021


     Прес-випуски, серпень 2021р.
     Про споживання основних продуктів харчування в Донецькій області у 2020 році
     Експорт товарів суб'єктами господарювання Донецької області у І півріччі 2021 року
     Промислове виробництво Донецької області у січні–липні 2021 року
     Капітальні інвестиції в економіку Донецької області у І півріччі 2021 року
     Про стан вугільної промисловості Донецької області – до професійного свята 29 серпня 2021 року
     Про рівень та динаміку номінальної та реальної зарплати у Донецькій області у липні 2021 року
  Copyright © 2004-2024 Головне управління статистики у Донецькій області
  Використовування та поширення матеріалів сайту дозволено за умови посилання на сайт.