Головне управління статистики у Донецькій області
point


контакти
  e-mail:
органи державної статистики
  Державна служба статистики
  АР Крим
  Вінницька область
  Волинська область
  Дніпропетровська область
  Житомирська область
  Закарпатська область
  Запорізька область
  Івано-Франківська область
  Київська область
  Кіровоградська область
  Луганська область
  Львівська область
  Миколаївська область
  Одеська область
  Полтавська область
  Рівненська область
  Сумська область
  Тернопільська область
  Харківська область
  Херсонська область
  Хмельницька область
  Черкаська область
  Чернівецька область
  Чернігівська область
  місто Київ
  місто Севастополь

  

  

  

  Національне агентство з питань запобігання корупції

  Національне агентство з питань запобігання корупції

  

  

 
Головна сторінка | Прес-випуски: Архів | Архів укр/рус | Прес-випуски, серпень 2020р.

СПОЖИВАННЯ НАСЕЛЕННЯМ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ М'ЯСНИХ ПРОДУКТІВ ЗАБЕЗПЕЧЕНЕ ВЛАСНИМ ВИРОБНИЦТВОМ ЛИШЕ НА 40,7%, МОЛОКОПРОДУКТІВ – НА ЧВЕРТЬ

За підсумками балансових розрахунків фондів споживання основних сільськогосподарських продуктів, які щорічно виконуються Державною службою статистики як у цілому по Україні, так і в розрізі регіонів, середньостатистичним жителем Донецької області (без урахування частини тимчасово окупованої території) у 2019 році спожито 49,7 кг м'яса та м'ясних продуктів (включаючи субпродукти), 170,4 кг молока та молочних продуктів, 255 шт яєць, 96,1 кг хлібних продуктів (це борошно, крупи, бобові, а також хліб та макаронні вироби в перерахунку на борошно), 92,2 кг картоплі, 143,5 кг овочів та баштанних продовольчих культур, 45,6 кг плодів, ягід та винограду (без переробки на вино), 12,9 кг риби та рибних продуктів, 28,5 кг цукру, 11,0 кг олії (ці показники включають споживання не лише в чистому вигляді, але також у складі інших продуктів, наприклад, олії – в консервах, цукру – в кондитерських виробах, у безалкогольних напоях і т.п.).


Споживання основних продуктів харчування

(на одну особу за рік, кг)

 

Донецька область

Довідково: Україна у 2019

2015

2016

2017

2018

2019

М'ясо та м'ясопродукти

53,3

54,3

50,7

49,8

49,7

53,6

Молоко та молокопродукти

171,2

169,3

161,7

165,5

170,4

200,5

Яйця, шт

253

251

262

254

255

282

Хлібні продукти

108,0

105,6

108,2

102,1

96,1

97,6

Картопля

102,8

98,2

101,4

92,0

92,2

135,7

Овочі та баштанні продовольчі культури

140,9

147,4

144,2

142,5

143,5

164,7

Плоди, ягоди та виноград

40,9

37,7

41,7

43,1

45,6

58,7

Риба та рибні продукти

9,8

10,5

11,2

12,1

12,9

12,5

Цукор

35,0

33,4

30,9

30,3

28,5

28,8

Олія

11,1

10,4

11,6

11,3

11,0

12,0


Примітка. Дані наведені без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

У 2019 році порівняно з попереднім роком в області збільшилося споживання на одну особу овочів та баштанних продовольчих культур – на 0,7%, молока та молокопродуктів – на 3,0%, плодів, ягід та винограду – на 5,8%, риби та рибних продуктів – на 6,6%, що при скороченні на 5,9% споживання хлібних продуктів свідчить про деяке поліпшення якості харчування. Разом з тим споживання м'яса та м'ясопродуктів знизилося порівняно з 2018 роком на 0,2%, а проти 2016 року – на 8,5%.

Калорійність середньодобового раціону зменшилася за останній рік на 2,5% (з 2524 ккал у розрахунку на одну особу у 2018 році до 2460 ккал у 2019 році, що на 8,6% менше, ніж у середньому по Україні).

Споживання м'яса та м'ясопродуктів на одну особу у 2019 році було нижчим, ніж середній показник по Україні, на 7,3%, яєць – на 9,6%, овочів та баштанних продовольчих культур – на 12,9%, молока та молокопродуктів – на 15,0%, плодів, ягід та винограду – на 22,3%.

При високій щільності населення та значній концентрації промислового виробництва власних ресурсів м'ясної та молочної сировини недостатньо для задоволення потреб населення Донецької області. Виробництво м'яса та м'ясопродуктів у 2019 році становило 40,7% від загального їх споживання в регіоні, молока та молочних продуктів – 24,6%. Обсяги, яких не вистачало, компенсувалися ввезенням з інших регіонів та імпортом.


Гонтар Л.І.,    тел. 095-359-90-04

Єрешко С.С., тел. 095-550-68-20

© Головне управління статистики у Донецькій області, 3 серпня 2020


     Прес-випуски, серпень 2020р.
     Про споживання основних продуктів харчування в Донецькій області у 2019 році
     Експорт товарів суб’єктами господарювання Донецької області у І півріччі 2020 року
     Промислове виробництво Донецької області у січні–липні 2020 року
     Капітальні інвестиції в економіку Донецької області у І півріччі 2020 року
     Про стан вугільної промисловості Донецької області – до професійного свята 30 серпня 2020 року
     Про рівень та динаміку номінальної та реальної зарплати у Донецькій області у липні 2020 року
  Copyright © 2004-2024 Головне управління статистики у Донецькій області
  Використовування та поширення матеріалів сайту дозволено за умови посилання на сайт.