СПОЖИВАННЯ НАСЕЛЕННЯМ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ М'ЯСНИХ ПРОДУКТІВ ЗАБЕЗПЕЧЕНЕ ВЛАСНИМ ВИРОБНИЦТВОМ ЛИШЕ НА 40,7%, МОЛОКОПРОДУКТІВ – НА ЧВЕРТЬ
За підсумками балансових розрахунків фондів споживання основних сільськогосподарських продуктів, які щорічно виконуються Державною службою статистики як у цілому по Україні, так і в розрізі регіонів, середньостатистичним жителем Донецької області (без урахування частини тимчасово окупованої території) у 2019 році спожито 49,7 кг м'яса та м'ясних продуктів (включаючи субпродукти), 170,4 кг молока та молочних продуктів, 255 шт яєць, 96,1 кг хлібних продуктів (це борошно, крупи, бобові, а також хліб та макаронні вироби в перерахунку на борошно), 92,2 кг картоплі, 143,5 кг овочів та баштанних продовольчих культур, 45,6 кг плодів, ягід та винограду (без переробки на вино), 12,9 кг риби та рибних продуктів, 28,5 кг цукру, 11,0 кг олії (ці показники включають споживання не лише в чистому вигляді, але також у складі інших продуктів, наприклад, олії – в консервах, цукру – в кондитерських виробах, у безалкогольних напоях і т.п.).
Споживання основних продуктів харчування
(на одну особу за рік, кг)
|
Донецька область
|
Довідково: Україна у 2019
|
2015
|
2016
|
2017
|
2018
|
2019
|
М'ясо та м'ясопродукти
|
53,3
|
54,3
|
50,7
|
49,8
|
49,7
|
53,6
|
Молоко та молокопродукти
|
171,2
|
169,3
|
161,7
|
165,5
|
170,4
|
200,5
|
Яйця, шт
|
253
|
251
|
262
|
254
|
255
|
282
|
Хлібні продукти
|
108,0
|
105,6
|
108,2
|
102,1
|
96,1
|
97,6
|
Картопля
|
102,8
|
98,2
|
101,4
|
92,0
|
92,2
|
135,7
|
Овочі та баштанні продовольчі культури
|
140,9
|
147,4
|
144,2
|
142,5
|
143,5
|
164,7
|
Плоди, ягоди та виноград
|
40,9
|
37,7
|
41,7
|
43,1
|
45,6
|
58,7
|
Риба та рибні продукти
|
9,8
|
10,5
|
11,2
|
12,1
|
12,9
|
12,5
|
Цукор
|
35,0
|
33,4
|
30,9
|
30,3
|
28,5
|
28,8
|
Олія
|
11,1
|
10,4
|
11,6
|
11,3
|
11,0
|
12,0
|
Примітка.
Дані наведені без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.
У 2019 році порівняно з попереднім роком в області збільшилося споживання на одну особу овочів та баштанних продовольчих культур – на 0,7%, молока та молокопродуктів – на 3,0%, плодів, ягід та винограду – на 5,8%, риби та рибних продуктів – на 6,6%, що при скороченні на 5,9% споживання хлібних продуктів свідчить про деяке поліпшення якості харчування. Разом з тим споживання м'яса та м'ясопродуктів знизилося порівняно з 2018 роком на 0,2%, а проти 2016 року – на 8,5%.
Калорійність середньодобового раціону зменшилася за останній рік на 2,5% (з 2524 ккал у розрахунку на одну особу у 2018 році до 2460 ккал у 2019 році, що на 8,6% менше, ніж у середньому по Україні).
Споживання м'яса та м'ясопродуктів на одну особу у 2019 році було нижчим,
ніж середній показник по Україні, на 7,3%, яєць – на 9,6%,
овочів та баштанних продовольчих культур – на 12,9%,
молока та молокопродуктів – на 15,0%,
плодів, ягід та винограду – на 22,3%.
При високій щільності населення та значній концентрації промислового виробництва власних ресурсів м'ясної та молочної сировини недостатньо для задоволення потреб населення Донецької області. Виробництво м'яса та м'ясопродуктів у 2019 році становило 40,7% від загального їх споживання в регіоні, молока та молочних продуктів – 24,6%. Обсяги, яких не вистачало, компенсувалися ввезенням з інших регіонів та імпортом.
Гонтар Л.І., тел. 095-359-90-04
Єрешко С.С., тел. 095-550-68-20
© Головне управління статистики у Донецькій області, 3 серпня 2020
|