У ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗРОСЛО СПОЖИВАННЯ НА ОДНУ ОСОБУ МОЛОКОПРОДУКТІВ, ФРУКТІВ, РИБИ
За підсумками балансових розрахунків фондів споживання основних сільськогосподарських продуктів, які щорічно виконуються Державною службою статистики як у цілому по Україні, так і в розрізі регіонів, середньостатистичним жителем Донецької області (без урахування частини тимчасово окупованої території) у 2018 році спожито 49,8 кг м'яса та м'ясних продуктів (включаючи субпродукти), 165,5 кг молока та молочних продуктів, 254 шт яєць, 102,1 кг хлібних продуктів (це борошно, крупи, бобові, а також хліб та макаронні вироби в перерахунку на борошно), 92,0 кг картоплі, 142,5 кг овочів та баштанних продовольчих культур, 43,1 кг плодів, ягід та винограду (без переробки на вино), 12,1 кг риби та рибних продуктів, 30,3 кг цукру, 11,3 кг олії (ці показники включають споживання не лише в чистому вигляді, а також у складі інших продуктів, наприклад, олії – в консервах, цукру – в кондитерських виробах, у безалкогольних напоях і т.п.).
Споживання основних продуктів харчування
(на одну особу за рік, кг)
|
Донецька область
|
Довідково: Україна у 2018
|
2014
|
2015
|
2016
|
2017
|
2018
|
М'ясо та м'ясопродукти
|
59,5
|
53,3
|
54,3
|
50,7
|
49,8
|
52,8
|
Молоко та молокопродукти
|
200,1
|
171,2
|
169,3
|
161,7
|
165,5
|
197,7
|
Яйця, шт
|
306
|
253
|
251
|
262
|
254
|
275
|
Хлібні продукти
|
112,8
|
108,0
|
105,6
|
108,2
|
102,1
|
99,5
|
Картопля
|
114,2
|
102,8
|
98,2
|
101,4
|
92,0
|
139,4
|
Овочі та баштанні продовольчі культури
|
159,1
|
140,9
|
147,4
|
144,2
|
142,5
|
163,9
|
Плоди, ягоди та виноград
|
55,0
|
40,9
|
37,7
|
41,7
|
43,1
|
57,8
|
Риба та рибні продукти
|
11,6
|
9,8
|
10,5
|
11,2
|
12,1
|
11,8
|
Цукор
|
35,2
|
35,0
|
33,4
|
30,9
|
30,3
|
29,8
|
Олія
|
13,1
|
11,1
|
10,4
|
11,6
|
11,3
|
11,9
|
Примітка.
Дані наведені без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.
У 2018 році порівняно з попереднім роком в області збільшилося споживання на одну особу молока та молокопродуктів – на 2,4%, плодів, ягід та винограду – на 3,4%, риби та рибних продуктів – на 8,0%, що при зменшенні споживання хлібних продуктів (на 5,6%) і картоплі (на 9,3%) свідчить про деяке поліпшення якості харчування. У той же час ця позитивна тенденція стримувалася внаслідок зменшення споживання овочів та баштанних продовольчих культур – на 1,2%, м'яса та м'ясопродуктів – на 1,8%. Калорійність середньодобового раціону знизилася на 3,1% (з 2606 ккал у розрахунку на одну особу у 2017 році до 2524 ккал у 2018 році, що на 6,7% менше, ніж у середньому по Україні).
Споживання м'яса та м'ясопродуктів на одну особу у 2018 році було нижчим,
ніж середній показник по Україні, на 5,7%, молока та молокопродуктів – на 16,3%.
При високій щільності населення та значній концентрації промислового виробництва власних ресурсів м'ясної та молочної сировини для задоволення потреб жителів Донецької області недостатньо. Виробництво м'яса та м'ясопродуктів становило у 2018 році 40,6% від загального споживання в регіоні, молока та молочних продуктів – 26,9%. Обсяги, яких не вистачало, компенсувалися ввезенням з інших регіонів та імпортом.
Гонтар Л.І., тел. 095-359-90-04
Єрешко С.С., тел. 095-550-68-20
© Головне управління статистики у Донецькій області, 1 серпня 2019
|