У 2017 РОЦІ СКОРОТИЛОСЯ СПОЖИВАННЯ НА ОДНУ ОСОБУ М'ЯСА І МОЛОКОПРОДУКТІВ, А ЗБІЛЬШИЛОСЯ СПОЖИВАННЯ ХЛІБОПРОДУКТІВ І КАРТОПЛІ
За підсумками балансових розрахунків фондів споживання основних сільськогосподарських продуктів, які щорічно виконуються Державною службою статистики як у цілому по Україні, так і в розрізі регіонів, середньостатистичним жителем Донецької області
(без урахування частини тимчасово окупованої території) у 2017 році спожито 50,7 кг
м'яса та м'ясних продуктів (включаючи субпродукти), 161,7 кг молока та молочних продуктів, 262 шт яєць, 108,2 кг хлібних продуктів (це борошно, крупи, бобові, а також хліб та макаронні вироби в перерахунку на борошно), 101,4 кг картоплі, 144,2 кг овочів та баштанних продовольчих культур, 41,7 кг плодів, ягід та винограду (без переробки на вино), 11,2 кг риби та рибних продуктів, 30,9 кг цукру, 11,6 кг олії (ці показники включають споживання не лише в чистому вигляді, а також у складі інших продуктів, наприклад, олії – в консервах, цукру – в кондитерських виробах, у безалкогольних напоях і т.п.).
Споживання основних продуктів харчування
(на одну особу за рік, кг)
|
Донецька область
|
Довідково: Україна у 2017
|
2014
|
2015
|
2016
|
2017
|
М'ясо та м'ясопродукти
|
59,5
|
53,3
|
54,3
|
50,7
|
51,7
|
Молоко та молокопродукти
|
200,1
|
171,2
|
169,3
|
161,7
|
200,0
|
Яйця, шт
|
306
|
253
|
251
|
262
|
273
|
Хлібні продукти
|
112,8
|
108,0
|
105,6
|
108,2
|
100,8
|
Картопля
|
114,2
|
102,8
|
98,2
|
101,4
|
143,4
|
Овочі та баштанні продовольчі культури
|
159,1
|
140,9
|
147,4
|
144,2
|
159,7
|
Плоди, ягоди та виноград
|
55,0
|
40,9
|
37,7
|
41,7
|
52,8
|
Риба та рибні продукти
|
11,6
|
9,8
|
10,5
|
11,2
|
10,8
|
Цукор
|
35,2
|
35,0
|
33,4
|
30,9
|
30,4
|
Олія
|
13,1
|
11,1
|
10,4
|
11,6
|
11,7
|
Примітка. Дані наведені без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м.Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.
У 2017 році порівняно з попереднім роком в області скоротилося споживання на одну особу м'яса та м'ясопродуктів – на 6,6%, молока та молокопродуктів – на 4,5%, овочів та баштанних продовольчих культур – на 2,2%, а збільшилося споживання хлібних продуктів – на 2,5%, картоплі – на 3,3%, що свідчить про погіршення якості харчування. У той же час ця негативна тенденція стримувалася за рахунок зростання споживання плодів, ягід та винограду – на 10,6%, а також риби та рибопродуктів – на 6,7%. Калорійність середньодобового раціону підвищилася на 0,1% (з 2604 ккал у розрахунку на одну особу у 2016 році до 2606 ккал у 2017 році).
Споживання м'яса та м'ясопродуктів на одну особу вперше після 2000 року стало в області у 2017 році меншим, ніж у середньому по Україні (на 1,9%), а споживання молока та молокопродуктів на одну особу, як і раніше, значно (на 19,1%) нижче середнього показника по країні.
При високій щільності населення та значній концентрації промислового виробництва власних ресурсів м'ясної та молочної сировини для задоволення потреб жителів Донецької області недостатньо. Виробництво м'яса та м'ясопродуктів становило у 2017 році 39,9% від загального споживання в регіоні, молока та молочних продуктів – 27,9%. Обсяги, яких не вистачало, компенсувалися ввезенням з інших регіонів та імпортом.
Гонтар Л.І., тел. 095-359-90-04
Єрешко С.С., тел. 095-550-68-20
© Головне управління статистики у Донецькій області, 2 серпня 2018
|