У 2016 РОЦІ ЗБІЛЬШИЛОСЯ СПОЖИВАННЯ НА ОДНУ ОСОБУ М'ЯСА, РИБИ, ОВОЧІВ, АЛЕ СКОРОТИЛОСЯ СПОЖИВАННЯ МОЛОКОПРОДУКТІВ
За підсумками балансових розрахунків фондів споживання основних сільськогосподарських продуктів, які щорічно виконуються Державною службою статистики як у цілому по Україні, так і в розрізі регіонів, середньостатистичним жителем Донецької області (без урахування частини зони проведення антитерористичної операції) у 2016 році спожито 54,3 кг
м'яса та м'ясних продуктів (включаючи субпродукти), 169,3 кг молока та молочних продуктів, 251 шт яєць, 105,6 кг хлібних продуктів (це борошно, крупи, бобові, а також хліб та макаронні вироби в перерахунку на борошно), 98,2 кг картоплі, 147,4 кг овочів та баштанних продовольчих культур, 37,7 кг плодів, ягід та винограду (без переробки на вино), 10,5 кг риби та рибних продуктів, 33,4 кг цукру, 10,4 кг олії (ці показники включають споживання не лише в чистому вигляді, а також у складі інших продуктів, наприклад, олії – в консервах, цукру – в кондитерських виробах, у безалкогольних напоях і т.п.).
Споживання основних продуктів харчування
(на одну особу за рік, кг)
|
Донецька область
|
Довідково: Україна у 2016
|
2014
|
2015
|
2016
|
М'ясо та м'ясопродукти
|
59,5
|
53,3
|
54,3
|
51,4
|
Молоко та молокопродукти
|
200,1
|
171,2
|
169,3
|
209,5
|
Яйця, шт
|
306
|
253
|
251
|
267
|
Хлібні продукти
|
112,8
|
108,0
|
105,6
|
101,0
|
Картопля
|
114,2
|
102,8
|
98,2
|
139,8
|
Овочі та баштанні продовольчі культури
|
159,1
|
140,9
|
147,4
|
163,7
|
Плоди, ягоди та виноград
|
55,0
|
40,9
|
37,7
|
49,7
|
Риба та рибні продукти
|
11,6
|
9,8
|
10,5
|
9,6
|
Цукор
|
35,2
|
35,0
|
33,4
|
33,3
|
Олія
|
13,1
|
11,1
|
10,4
|
11,7
|
Примітка.
Дані по Донецькій області за 2014–2016 роки наведені
без урахування частини зони проведення антитерористичної операції, по Україні за 2016 рік – без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м.Севастополя та частини зони проведення антитерористичної операції.
У 2016 році порівняно з попереднім роком в області зросло споживання на одну особу м'яса та м'ясопродуктів – на 1,9%, овочів та баштанних продовольчих культур – на 4,6%, риби та рибопродуктів – на 7,1%. Скоротилося порівняно з 2015 роком споживання на одну особу хлібних продуктів – на 2,2%, картоплі – на 4,5%, цукру – на 4,6%, що могло б свідчити про деяке покращення якості харчування, якби не зменшилося споживання плодів, ягід та винограду – на 7,8%, молока та молокопродуктів – на 1,1%, яєць – на 0,8%. При цьому калорійність середньодобового раціону знизилася на 2,3% (з 2664 ккал у розрахунку на одну особу у 2015 році до 2604 ккал у 2016 році).
Якщо споживання м'яса та риби на одного жителя області перевищує середнє споживання на одну особу в цілому по Україні, то споживання молока та молокопродуктів на одну особу було у 2016 році нижчим середнього показника по країні на 19,2%.
При високій щільності населення та значній концентрації промислового виробництва власних ресурсів м'ясної та молочної сировини для задоволення потреб жителів Донецької області недостатньо. Виробництво м'яса та м'ясопродуктів становило у 2016 році 37,3% від загального споживання в регіоні, молока та молочних продуктів – 26,8%. Обсяги, яких не вистачало, компенсувалися ввезенням з інших регіонів та імпортом.
Гонтар Л.І., тел. 095-359-90-04
Єрешко С.С., тел. 095-550-68-20
© Головне управління статистики у Донецькій області, 2 серпня 2017
|